40k Slow Grow liga jaše dalje

Na dan 27.10.2021. Borna Pleše (Space Marines) i Josip Strnad (Space Marines) zaigrali su igru GW - Warhammer 40.000. Kako je birka protekla, pročitajte u nastavku!

Uvodna riječ; Borna Pleše

Kišna srijeda nam je donijela još jednu priliku za minjaturni okršaj Warhammer 40,000 minijatura.

Josipovi crni templari protiv mojih tamnih anđela, činilo se prikladno s obzirom na količinu naoblake...

Dok polako gradimo svoje vojske iz tjedna u tjedan nastavljamo igrati u najmanjem formatu sukoba, tzv. combat patrolu. To znači da je sa svake strane stola ovaj put bilo 500 bodova svemirskih marinaca.

Josip je ponovno okupio tvrde terminatore i dvije grupe assault intercessora naoružanih hibridima mačeva i motornih pila oko Emperor's championa.

S moje strane se našla prilično eksperimentalna lista složena od dalekometnih intercessora, motoriziranih outridera, par snajperskih eliminatora i rievera koji će poslužiti kao padobranci. Kao warlord se našao riever liutenant, iz jednog jedinog razloga: uklopio se u ograničenje bodova i bio je friško ofarban pa sam se htio pohvaliti.

Click for enlarged picture

Uvodna riječ; Josip Strnad

-

Krug 1

Borna Pleše

Znam da je Josipova vojska vrlo jaka u borbi prsa o prsa pa je bilo bitno da što dulje izbjegavam sukob. Misija „encircle“ koju smo nasumično odabrali nije mi išla u korist jer se vojske postavljaju po širini stola tako da njegovi momci nisu morali daleko trčati da bi se dočepali mojih. Josip je u prvoj rundi krenuo očekivano agresivno, sve su njegove postrojbe krenule najkraćim putem do mojih pozicija preko brisanog prostora, dok su terminatori na miru odšetali objectivea na njegovoj strani stola i zauzeli ga. Emperor's championu se baš jako žurilo pa je dobio 6“ na advanceu, dok su intercessori kaskali za njime. Njima se nije žurilo.

Na mom potezu je Emperor's champion postao meta na streljani. Snajperisti ga izrešetali, ali ga nisu uspjeli ubiti. Činilo se da će možda i preživjeti, ali se onda liutenant pojavio iza ugla i s relic pištoljem pretvorio šampiona u švicarski sir. Warlord ubijen, obećavajuć početak, ali gomila chainswordova se opasno približila.

Click for enlarged picture

Josip Strnad

Partija je počela sa terminatorima na stolu koji su bili prijetnja i mislim da su prisilili Dark Angele u zaklon više nego što su htjeli. To je stavilo protivnikov squad Intercessora taman blizu da se mogu zabit u njih sa svojim Emperor's Championom, koji mi je Warlord, i 5 Assault intercessora, jedan od kojih je imao Thunder Hammer.

Na moju veliku žalost, revnost moga warlorda ga je ostavila nasred livade kao savršenu metu za impresivnu količinu pucanja sa strane Dark Angela. Emperor protects, ali izgleda da čak i On ima granice za budale.

Terminatori su zaključili da trčanje preko cijelog bojnog polja nije najpametnija ideja pa su otišli u teleportarium svoj, da čekaju bolji trenutak i poziciju. Hrabra žrtva Championa je omogućila relativno neometan prilaz drugog squad-a Assault intercessora protivnikovoj stražnjoj liniji, gdje su se motori spremali za polazak i gdje su zli snajperi čekali da mi skinu još modela sa ploče.

 

Click for enlarged picture

Krug 2

Borna Pleše

Josipovi terminatori se teleportiraju s udaljenog objectivea kako bi u sljedećoj rundi došli bliže akciji. Idu tamo gdje je ekipa. Assault intercessori rade ono što im ide najbolje i zalijeću se u moje outridere koji sam možda malo nepromišljeno ostavio prebilzu. Računao sam da će se preživjeti. Nisam dobro računao. Gomila napada chainswordovima nije bila toliki problem koliko sargeant koji je vodio ekipu s relic thunder hammerom koji je uz pomoć strategema za dvostruke napade pokazao zašto se motori ne servisiraju čekićima. Outrideri su izbrisani gotovo bez ispaljenog metka. Josip uspješno uzima bodove za objective i već u ranoj fazi nabija rezultat. S moje strane su rieveri sletjeli iza leđa na Josipovu stranu stola. Srećom, njegova ekipa je odavno otišla pa su mogli u miru uzeti jedan objective. Riever luitenant i eliminatori pucaju na assault intercessore koji su počistili outridere, ali ne uspjevaju ih riješiti u shooting fazi. Bude to liutenant napravio svojim možem, mislim si ja (a misliti je...). Par bacanja kocaka kasnije, intercessori su živi, a liutenant također mlatnut thunder hammerom u jednom potezu. Lijep mi je liutenant, ali nije baš sposoban.

Click for enlarged picture

Josip Strnad

Srećom, taj squad je vodio hrabri Sergeant koji je imao čast nositi Blade of Judgement - relikviju Black Templara - koja je pokazala svoju vrijednost eliminirajući sva tri Outridera vlastoručno. Razjaren gubitkom braće iz svog squad-a i padom Championa, odmahnuo je Warlorda Dark Angela koji se zaletio na njega. Nažalost, podlegao je ranama nakon što je eliminirao još 2 Eliminatora. Konačno ga je zaustavio Sergeant eliminatora.

Click for enlarged picture

Krug 3

Borna Pleše

Josip približava terminatore i nabija još bodova. Moji intercessori bježe i pucaju, ali ispada da im je netko podmetnuo ćorke umjesto pravih metaka. Josipovi drugi assault momci ih prate u stopu, ali nikako da dođu u domet za charge. Rieveri se hrabro skrivaju da ih terminatori ne bi izrešetali i kupe bodove. Assault intercessori koji su mi pomeli pola vojske konačno padaju, ali ne prije no što ubiju još dva eliminatora.

Click for enlarged picture

Josip Strnad

Nije uspio proslaviti pretjerano dugo jer ga je posjetio cijeli squad assault intercessora, predvođen Sergeantom sa thunder hammerom. Negdje u tom trenutku su Dark Angel Reaveri uletili u stražnje linije, zauzimajući objective i bivajući smetnja koju nitko nije mogao riješiti. Moji terminatori su uskočili isto nazad u borbu oko sredine mape gdje su zauzeli objective, stavili zastavu i izgledali impresivno.

Click for enlarged picture

Krug 4

Borna Pleše

Bodovna razlika je prilično odmakla, a ja nemam više previše opcija za manevar. Skrivam svoje rievere u grmlje, žrtvujem intercessore u nadi da će preostali snajperist napraviti čudo i poskidati matematički nemoguć broj terminatora. Josip džentlmenski igra na sigurno i ne forsira terminatore naprijed kako bi mi izbrisali ono malo vojske što mi je ostalo.

Click for enlarged picture

Josip Strnad

Cijela priča je završila pobjedom Black templara, koji su željom za veličanstvenom borbom prsa o prsa slučajno bili na pravom mjestu u pravo vrijeme da zauzmu veliku količinu objectivea. Naravno, bitka bi puno drugačije završila da nije bilo nesebične žrtve i beskonačne vjere Sergeanta sa Blade of Judgementom.

Krug 5

Borna Pleše

Na kraju partije završavamo s uvjerljivom pobjedom za Josipa, zahvaljujući agresivnoj igri u prvih par rundi i jednom čekiću kojeg ne možete naći u svakoj željezariji.

Click for enlarged picture

Josip Strnad

Click for enlarged picture

Najnoviji članci

 • Bušenje cijevi na oružjima Warhammer 40000 minijatura
       array(2) {
   ["Article"]=>
   array(10) {
    ["id"]=>
    string(3) "264"
    ["member_id"]=>
    string(2) "46"
    ["title_eng"]=>
    string(37) "Drilling the guns on Wh40k miniatures"
    ["title_hrv"]=>
    string(55) "Bušenje cijevi na oružjima Warhammer 40000 minijatura"
    ["mask_eng"]=>
    string(37) "drilling_the_guns_on_wh40k_miniatures"
    ["mask_hrv"]=>
    string(53) "busenje_cijevi_na_oruzjima_warhammer_40000_minijatura"
    ["content_eng"]=>
    string(1732) "

  In today's article I will bring you closer to my way of drilling guns on Warhammer 40000 Ork Nob.

  In the first picture we see the necessary tools, keep in mind that the WOWSTICK battery drill is not necessary, and a manual mini drill (pin vice) can also be used, the important thing is that you have 3-4 drill bits of 0.8-2mm thickness available or a little more, depending on the desired width of the hole at the end of the procedure.

  Click for enlarged picture

  First, let's make an initial, or pilot, hole on the miniature, this hole serves us so that the drill bit and further drilling remain in the same place, i.e. centered.

  Click for enlarged picture

  Then we continue to drill with gradually wider drill bits, until we reach the desired diameter of the hole:

  Click for enlarged picture

  In the event that further drilling goes out of the center, and given that this procedure is applicable to plastic and resin miniatures, feel free to use the drill bit as a router, for the purpose of re-centering and widening the hole.

  " ["content_hrv"]=> string(1742) "

  U današnjem članku ću vam približiti moj način bušenja cijevi na Warhammer 40000 Ork Nobu.

  Na prvoj slici vidimo potrebne alate, imajte na umu da baterijska bušilica WOWSTICK nije nužna, te ručna mini bušilica (pin vice) može isto tako poslužiti, ono što je bitno jest da imate na raspolaganju 3-4 svrdla od 0.8-2mm debljine ili malo više, ovisno o željenoj širini rupe na kraju postupka.

  Click for enlarged picture

  Prvo krenemo na minijaturi napraviti početnu, odnosno pilot rupu, ova rupa nam služi kako bi svrdlo i daljnje bušenje ostali na istom mjestu, tj. centrirani.

  Click for enlarged picture

  Zatim nastavljamo bušiti sa postepeno širim svrdlima, sve dok ne postignemo željeni promjer rupe:

  Click for enlarged picture

  U slučaju da daljnje bušenje izađe iz centra te obzirom da je ovakav postupak primjenjiv na plastičnim i rezinskim minijaturama, slobodno koristite svrdlo kao glodalicu, u svrhu ponovnog centriranja i proširivanja rupe.

  " ["created"]=> string(19) "2022-08-11 07:15:32" ["modified"]=> string(19) "2022-08-11 07:15:32" } ["Member"]=> array(10) { ["id"]=> string(2) "46" ["group_id"]=> string(1) "2" ["first_name"]=> string(5) "Goran" ["last_name"]=> string(7) "Krunić" ["first_name_mask"]=> string(5) "goran" ["last_name_mask"]=> string(6) "krunic" ["username"]=> string(6) "GoranK" ["password"]=> string(40) "bd911c73eb78686e59996538590c37e24ced47f6" ["born"]=> string(19) "2012-06-05 22:39:00" ["created"]=> string(19) "2012-06-05 22:40:18" } }
  Goran Krunić, 11.08.2022.
 • Domagojev Top Tip
       array(2) {
   ["Article"]=>
   array(10) {
    ["id"]=>
    string(3) "263"
    ["member_id"]=>
    string(2) "56"
    ["title_eng"]=>
    string(19) "Domagoj’s Top Tip"
    ["title_hrv"]=>
    string(17) "Domagojev Top Tip"
    ["mask_eng"]=>
    string(16) "domagojs_top_tip"
    ["mask_hrv"]=>
    string(17) "domagojev_top_tip"
    ["content_eng"]=>
    string(1767) "

  Sometimes I get particularly lazy and don't pay attention when magnetizing or stacking miniatures. Whoever admits, half is added to him, and then the distance between the parts of the figure is visible to me from a kilometer away.

  Click for enlarged picture

  Horror, fear, cringe, end.

  Click for enlarged picture

  But the Omnissiah has a solution for this predicament too! Zelenstvarčica, greenstuff, is otherwise an excellent epoxy resin for filling such gaps. I didn't use GS as filler this time, because then it wouldn't have the benefit of the magnet - I want to still be able to swap weapons on the model. I used Greenstuff to model purity seals, which I used to hide the gap so that it would not be too obvious.

  Click for enlarged picture

  As St. Maverick would say, finished, not perfect.

  Click for enlarged picture

  " ["content_hrv"]=> string(1670) "

  Nekad bivam posebno lijen i ne pazim prilikom magnetiziranja ili slaganja minijatura. Tko prizna pola mu se doda, i onda mi razmak između djelova figure bude vidljiv s kilometra udaljenosti.

  Click for enlarged picture

  Horror, strah, užas, kraj.

  Click for enlarged picture

  Ali Omnissiah ima riješenje i za ovu nedaću! Zelenstvarčica, greenstuff, je inače odlična epoxy smola za fillanje ovakvih razmaka. Ovaj put nisam GS koristio kao filler, jer onda ne bi imao korist od magneta - želim i dalje izmjenjivati oružja na modelu. Greenstuffom sam modelirao purity sealove kojima sam sakrio razmak da ne bude preočit.

  Click for enlarged picture

  Kako bi rekao sveti Maverik, finished, not perfect.

  Click for enlarged picture

  " ["created"]=> string(19) "2022-08-09 09:09:18" ["modified"]=> string(19) "2022-08-09 09:09:18" } ["Member"]=> array(10) { ["id"]=> string(2) "56" ["group_id"]=> string(1) "2" ["first_name"]=> string(7) "Domagoj" ["last_name"]=> string(5) "Krpan" ["first_name_mask"]=> string(7) "domagoj" ["last_name_mask"]=> string(5) "krpan" ["username"]=> string(7) "Domagoj" ["password"]=> string(40) "fbad52c567fc2f837e1625e28f8b6c4aaa707d8a" ["born"]=> string(19) "2035-05-07 22:33:00" ["created"]=> string(19) "2014-05-07 22:33:57" } }
  Domagoj Krpan, 09.08.2022.
 • Danijelovo bojanje Chaos Space Marine Lord-a - 3. dio
       array(2) {
   ["Article"]=>
   array(10) {
    ["id"]=>
    string(3) "262"
    ["member_id"]=>
    string(2) "46"
    ["title_eng"]=>
    string(62) "Danijel’s paintjob on his Chaos Space Marine Lord – Part 3"
    ["title_hrv"]=>
    string(53) "Danijelovo bojanje Chaos Space Marine Lord-a - 3. dio"
    ["mask_eng"]=>
    string(55) "danijels_paintjob_on_his_chaos_space_marine_lord_part_3"
    ["mask_hrv"]=>
    string(52) "danijelovo_bojanje_chaos_space_marine_lord-a_-_3_dio"
    ["content_eng"]=>
    string(2868) "

  Like the previous two times, we started the last part of this tutorial by shaking the paint on a vortex mixer (colloquially called a jerkmeister).

  Click for enlarged picture

  This time we went through the topics of highlighting and layering. Basically, these are the same thing, because they are based on highlighting the more protruding parts of the miniature with gradually lighter colors in a smaller and smaller area, so that certain details of the figure attract attention.

  Click for enlarged picture

  It is not out of place to mention here, as this was Daniel's third painting lesson, that he had already mastered the strengthening of the hand, as well as the use of the stand for painting the figure.

  Click for enlarged picture

  With the colors Basic Flesh, Golden Skin and Light skin, he highlighted the bumps on the face.

  Click for enlarged picture

  He highlighted the golden metal parts with Viking Gold paint, although the lines are not thin enough, the author of these lines believes that he managed well, considering that it was the first time he did something like this, which counts as fine motor skills.

  Then he highlighted the metal details on the chains, paws and weapons with Heavy Metal paint.

  Finally, he used Deep Red and Antares Red to highlight the folds on the back of the cloak.

  Click for enlarged picture

  All in all, an interesting experience for me as a teacher, as well as for Danijela as a student. He was definitely interested in painting miniatures, however, due to the lack of space and time to pursue this hobby, that interest will wait for better days.

  In the hope that better days will come as soon as possible, I want to thank him for his teaching and patience, as well as for his time.

  " ["content_hrv"]=> string(2751) "

  Kao i prethodna dva puta, posljednji dio ovog instruiranja smo započeli protresanjem boje na vrtložnoj mješalici (kolokvijalno zvani drkmeister).

  Click for enlarged picture

  Ovaj puta smo prolazili kroz teme highlighting-a i layering-a. U osnovi su ovo iste stvari, jer se zasnivaju na isticanju izbočenijih dijelova minijature postepeno svjetlijim bojama na sve manjem području, kako bi pojedini detalji figure privukli pažnju.

  Click for enlarged picture

  Ovdje nije zgorega spomenuti, kako je Danijelu ovo bio treći sat bojanja, da je već dobro ovladao učvršćivanjem ruke, kao i korištenjem stalka za bojanje figure.

  Click for enlarged picture

  Bojama Basic Flesh, Golden Skin i Light skin je istaknuo izbočine na licu.

  Click for enlarged picture

  Zlatno metalne dijelove je istaknuo bojom Viking Gold, iako linije nisu dovoljno tanke, autor ovih redaka smatra da se dobro snašao, obzirom da je prvi puta ovakvo nešto radio što se ubraja u finu motoriku.

  Zatim je bojom Heavy Metal istaknuo metalne detalje na lancima, šapi i oružju.

  Naposljetku je na stražnjoj strani plašta bojama Deep Red i Antares Red istaknuo nabore.

  Click for enlarged picture

  Sve u svemu, interesantno iskustvo i za mene kao učitelja, kao i za Danijela kao učenika. Definitivno ga je zainteresiralo bojanje minijatura, međutim, zbog nedostatka prostora i vremena za bavljenje ovim hobijem će taj interes pričekati neke bolje dane.

  U nadi da ti bolji dani što prije dođu, želim mu se zahvaliti na učenju i pokazanom strpljenju, kao i odvojenom vremenu.

  " ["created"]=> string(19) "2022-07-23 10:19:15" ["modified"]=> string(19) "2022-07-23 10:19:15" } ["Member"]=> array(10) { ["id"]=> string(2) "46" ["group_id"]=> string(1) "2" ["first_name"]=> string(5) "Goran" ["last_name"]=> string(7) "Krunić" ["first_name_mask"]=> string(5) "goran" ["last_name_mask"]=> string(6) "krunic" ["username"]=> string(6) "GoranK" ["password"]=> string(40) "bd911c73eb78686e59996538590c37e24ced47f6" ["born"]=> string(19) "2012-06-05 22:39:00" ["created"]=> string(19) "2012-06-05 22:40:18" } }
  Goran Krunić, 23.07.2022.
 • Daliborov TOP TIP
       array(2) {
   ["Article"]=>
   array(10) {
    ["id"]=>
    string(3) "261"
    ["member_id"]=>
    string(2) "95"
    ["title_eng"]=>
    string(17) "Dalibor's TOP TIP"
    ["title_hrv"]=>
    string(17) "Daliborov TOP TIP"
    ["mask_eng"]=>
    string(16) "dalibors_top_tip"
    ["mask_hrv"]=>
    string(17) "daliborov_top_tip"
    ["content_eng"]=>
    string(995) "

  I fixed five Space Marines on a wooden slat of approx. 40 cm length with patafix (six could have gone without any problems). In this way, I was able to apply the black spray primer to several figures at the same time and thus significantly speed up the preparation for painting.

  Click for enlarged picture

  Top Tip Plus: When you pick up bakery products yourself in supermarkets, don't throw plastic gloves in the trash! Use them to protect your hands when spraying the primer on the figures.

  Click for enlarged picture

  " ["content_hrv"]=> string(967) "

  Na drvenu letvicu duljine cca 40cm patafiksom sam učvrstio pet Space Marinaca (moglo je ići i šest bez problema). Na taj način sam mogao nanositi crni prajmer u spreju istovremeno na više figura i time osjetno ubrzao pripremu za bojanje.

  Click for enlarged picture

  Top Tip Plus: Kada u supermarketima sami uzimate pekarske proizvode ne bacajte plastične rukavice u smeće! Iskoristite ih za zaštitu ruku prilikom sprejanja prajmera na figure.

  Click for enlarged picture

  " ["created"]=> string(19) "2022-07-22 15:53:59" ["modified"]=> string(19) "2022-07-22 15:53:59" } ["Member"]=> array(10) { ["id"]=> string(2) "95" ["group_id"]=> string(1) "2" ["first_name"]=> string(7) "Dalibor" ["last_name"]=> string(7) "Čavić" ["first_name_mask"]=> string(7) "dalibor" ["last_name_mask"]=> string(5) "cavic" ["username"]=> string(6) "Tvrtko" ["password"]=> string(0) "" ["born"]=> string(19) "2019-04-04 18:51:00" ["created"]=> string(19) "2019-04-04 18:51:50" } }
  Dalibor Čavić, 22.07.2022.
 • Ulijevanje rezina u modularno korito rijeke
       array(2) {
   ["Article"]=>
   array(10) {
    ["id"]=>
    string(3) "260"
    ["member_id"]=>
    string(2) "35"
    ["title_eng"]=>
    string(52) "How to pour in the resin inside a modular river bed?"
    ["title_hrv"]=>
    string(43) "Ulijevanje rezina u modularno korito rijeke"
    ["mask_eng"]=>
    string(51) "how_to_pour_in_the_resin_inside_a_modular_river_bed"
    ["mask_hrv"]=>
    string(43) "ulijevanje_rezina_u_modularno_korito_rijeke"
    ["content_eng"]=>
    string(548) "

  For this summer, we have prepared for you a series of excerpts from our handbook on creating terrain called Making Tabletop Terrain for Beginners, authored by Marko Paunović (Croatian text only).

  Click for enlarged picture

  If these clips interest you in obtaining the manual, contact us at ums.agram@gmail.com.

  " ["content_hrv"]=> string(533) "

  Za ovo ljeto smo vam pripremili niz isječaka iz našeg priručnika o izradi terena pod nazivom Izrada prostornih maketa za početnike, autora Marka Paunovića.

  Click for enlarged picture

  Ukoliko vas ovi isječci zainteresiraju za nabavkom priručnika, javite nam se na ums.agram@gmail.com.

  " ["created"]=> string(19) "2022-07-15 13:53:44" ["modified"]=> string(19) "2022-07-15 13:53:44" } ["Member"]=> array(10) { ["id"]=> string(2) "35" ["group_id"]=> string(1) "1" ["first_name"]=> string(5) "Marko" ["last_name"]=> string(9) "Paunović" ["first_name_mask"]=> string(5) "marko" ["last_name_mask"]=> string(8) "paunovic" ["username"]=> string(5) "marko" ["password"]=> string(40) "3bd37b326d19d1880d3b93a4b32e8fb3a90fa122" ["born"]=> string(19) "2033-03-07 20:35:00" ["created"]=> string(19) "2009-06-02 20:37:03" } }
  Marko Paunović, 15.07.2022.

Svi članci

Najnoviji izvještaji s bojišta

Svi izvještaji s bojišta